Harini Izzati nak share satu resepi brownies dan resepi ni Izzati guna resepi dari Makcik Ita *Makcik ke Kakak?* nvm lah..(Resepi asal dari Azlita Masam Manis).Sebenarnya dah berkurun dah brownies jenis berkedut ni orang buat tapi waktu dulu tak popular sangat macam sekarang ni..
Izzati lebih suka buat dari makan sebenarnya,percaya atau tak bila kita sendiri masak ke ape mesti kita makan sikit je ataupun langsung tak makan,macam Izzati,Izzati makan jugak tapi tak banyak,tak tahu la kenape macam tu,kalau beli memang makan betul-betul atau pun kalau mak masak *tu takyah cakapla*..
Pada pendapat izzati,buat brownies memang mudah ya amat dan enjoyable.Mak dan abang Izzati pun minat brownies jadi rajin la jugak buatnya,Brownies ni ada macam-macam tekstur dan tahap kelembapan dia bergantung pada bahan dan teknik atau method.Macam mak dan ibu saudara Izzati,diorang suka tekstur macam kek yang gebu,padat tapi lembap dan fudgy,Izzati sendiri pun suka macamtu,sekarang ni popular yang jenis chewy kan.. diorang tak suka yang chewy,tak semua orang suka yang chewy + fudgy ye..
Izzati dan keluarga sangat prefer dark chocolate sebab ada rasa pahit-pahit sikit dan tak manis sangat selain lagi baik dari milk chocolate (dari segi kesihatan).. Pendek kata ikut selera masing-masing la kan..
RESEPI : - Chocolate Brownies (Edisi Dark Chocolate).
Bahan- Bahan : -
- 400gm coklat masakan / coklat kompaun / coklat butang (beryl's dark chocolate).
- 150gm mentega tanpa garam / unsalted butter.
- 100gm gula perang / brown sugar.
- 100gm gula kastor / castor sugar.
- 4 biji telur gred A / whole eggs (Gred A)
- 1 sudu teh esen vanila / 1 teaspoon vanila essence.
- 100gm tepung naik sendiri / self-raising flour.
- 30gm serbuk koko / coco powder (beryl's / van houten / tudor gold is a good choice).
Cara - Cara : -
- Potong kecil / potong kiub / hancur kasar coklat masakan atau coklat kompaun.
- Satukan coklat masakan dan mentega dalam bowl double boiler dan gunakan kaedah double boiler untuk melts kan atau sebatikan dan larutkan coklat dan mentega.Gaulkan rata dan sebati.
- Dalam bekas yang lain,satukan gula perang dan gula kastor,telur dan esen vanila,gaul rata menggunakan wire whisk je.
- Satukan serbuk koko dan tepung tadi dalam satu bekas yang lain dan diayakkan.
- Tuangkan pula adunan telur,esen vanila dan dua-dua jenis gula ke dalam adunan coklat masakan yang masih suam atau panas sedikit tadi dan gaul rata.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan coklat tadi dan ratakan tetapi jangan terlebih gaul atau menggaul terlalu laju.
- Tuang adunan yang dah siap digaul ke dalam loyang 10inci x 10inci yang telah dilapikkan dengan kertas kek atau parchment paper / kertas minyak (same je pun) Boleh jugak nak oleskan mentega sekali tapi tak buat pun takpe.
- Bakar adunan tadi dalam oven yang dah dipanaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C dan bakar selama 30 minit mengikut suhu ketuhar masing - masing.
- Setelah masak,sejukkan dulu dalam oven dengan pintu oven dibuka sedikit / separuh dan setelah agak sejuk atau suam boleh keluarkan tapi seeloknya biarkan sejuk dulu kemudian baru potong supaya brownies tak hancur masa potong ye.
- Kalau dibuat dengan mengikut cara - cara ni dengan betul insyaAllah menjadi je kedutnye dan tekstur dia pun sangat lembap,lembut dan padat atau fudgy tapi bukan jenis chewy tau.Untuk brownies kedut versi chewy nanti Izzati post resepi dia ye,tunggu update baru nanti okay ^^ ..
Versi Gambar.. (Sorry as it's not very complete but still got the important step from first to last,next time I bake again,i'll make sure I snap every single step and put it here,hehe ..)
- SIAP! / DONE! -
Thanks a Bunch for Reading this Entry! ~
Harrah's Casino & Hotel, Robinsonville, MS - Mapyro
ReplyDeleteHarrah's casino 과천 출장샵 & hotel is Robinsonville's favorite 영주 출장샵 place to stay 경기도 출장안마 and play. Enjoy great food and great entertainment at 창원 출장안마 Harrah's Hotel in Robinsonville. Rating: 태백 출장안마 3 · 1 review